čtvrtek 17. července 2014

Malinový dort

Tak se sešel rok s rokem a naše milá Nelinka dosáhla 11 let. Je z ní velká slečna a tak dostala patřičný dort s čokoládou, šlehačkou a malinami. Byla to mňamka a nevydržel víc než jedno odpoledne, což pro mě byla odměna největší. Jako sladká tečka byly (trochu zmršené) makronky.


Tady je recept na dort. Dala jsem dohromady dva recepty a ješte vyměnila ovoce, výsledek byl ale skvělý.

Korpus: do formy 22cm 
6 vajíček
300 g polohrubé mouky
10 lžic vařící vody
200 g cukru (150 g moučkového, 50 g krupice)
4 lžíce kvalitního kakaa

Odvážíme si mouku a dobře promícháme s kakaem. Oddělíme bíly od žloutků. Do větší mísy dáme žloutky a vyšleháme s cukrem(oba druhy). Postupně přidáváme vodu. Směs nabude a trochu zbělá. V druhé míse vyšleháme bílky do tuha a potom je střídavě s moukou zapracujeme do žloutkové směsi. Mícháme opatrně do kompaktního nadýchaného těsta. Přendáme do vymazané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170° okolo 50 minut. Upečený korpus vyndáme opatrně z formy a necháme na mrížce zchladnout, nejlépe do druhého dne.

Pokud se vám to povede, je nejlepší dort rozřezat na 3 díly (já měla strach že mi málo vyskočil a že ho nerozřežu, tak jsem upekla ještě jeden stejný korpus, uřezala jim vršky a nakonec k sobě dala dvě větší části korpusu, s tím, že mi zbylo na další ,,mini" dort pro rodiče a bylo toho až až..) každý díl natřete z vrchní části kvalitní malinovou marmeládou.

Náplň:
400-500ml smetany ke šlehání (nejlépe deluxe 40%)
ztužovač šlehačky (pokud má dort vydržet např. převoz)
cukr dle chuti
maliny na ozdobu a do mezivrstvy

Náplň je velmi jednoduchá. Šlehačku si nechejte dobře vychladit a před šleháním dejte metličky na chvíli do mrazáku. Šlehačku si podle chuti oslaďte a vyšlehejte samotnou nebo se ztužovačem šlehačky do tuha. dejte ještě na chvíli vychladit a vrstvěte na marmeládou natřený korpus. Na ni trochu malin a opět natřený korpus až po třetí (nebo kolik jich máte) plát. Ten potřete šlehačkou a na ni naskládejte těsně vedle sebe maliny.

Tip: dort skládejte ve formě, ve které jste ho pekli. Nemusíte si hlídat boky dortu, jen natíráte rovnoměrně. Vše dobře stlačtě a nechejte do dalšího dne vychladit.


Dalšímu zdobení se meze nekladou. Dort je díky kyselkavým malinám velmi lehký a rozhodně není přeslazený. Proto se hodí jak pro děti tak pro dospělé.

A tady výše zmiňované zmršené makronky. Některé se naštěstí povedly.


Žádné komentáře:

Okomentovat