úterý 17. června 2014

Špenátový Quiche


Poslední dobou se hodně slavilo a tak i jedlo a pilo. Byla jsem z toho všeho už tak přeslazená, že jsem si řekla, že musím konečně vyzkoušet Quiche. Několikrát jsem o něm slyšela, párkrát ho viděla, ale nikdy nezkusila. Před pár dny se mi dostal do rukou časopis Albert v kuchyni, a v něm recept na špenátový quiche. Tak jsem neodolala, a konečně jej zkusila.


Quiche se vyznačuje svou variabilitou. Je základní těsto a náplně pak podle chuti a obsahu lednice.

Na těsto potřebujete:
300g hladké mouky
1 lžička soli
150g studeného másla na kousky
1 vejce
2-3 lžíce studeného mléka


Špenátová náplň:
3 vejce
80 ml smetany na vaření
60 ml mléka
40 g parmezánu nastrouhaného najemno
sůl a pepř
400g zmrazeného listového špenátu
(roztátého a okapaného)
100g sýru lučina

 Těsto:
Do velké mísy prosiju mouku se solí a přidávám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle zapracuju vejce a mléko. Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Vytvaruji z něj kouli, zabalím do potravinářské fólie a nechám 30 min odpočívat v lednici. Pak ho vyválím mezi dvěma pečícími papíry.



Troubu předehřeju na 200°C. Kulatou koláčovou formu lehce vymažu. Rozválené těsto přenesu na válečku do formy a pečlivě vtlačím do krajů. Těsto rovnoměrně propíchám vydličkou, vyložím pečícím papírem a zatížím papírem, aby se nevzdouvalo. Peču 15 minut, pak sundám papír a peču ještě 10-15 min., až je koláč zlatavý



 Teplotu v troubě snížím na 180°C a připravím náplň. Do mísy rozklepnu vejce, přidám smetanu, mléko, parmazán, sůl, pepř a promíchám. Špenát rovnoměrně rozprostřu na koláč a zaliju vaječnou směsí. Na vrch nadrobím Lučinu. Peču 25-30 minut, až je náplň zlatavá a pevná. Posypu zbylým parmazánem a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat