Jelikož je jaro, měli bysme jíst trochu zdravěji. Alespoň to se mi snaží vnutit jedna polovina mozku. Ta druhá by pořád jen mlsala a vymýšlela nějaké dobroty. Carrot cake - mrkvový dort, je pro mě perfektním spojením obou. Je v něm mrkev, ananas ale i sladký tvaroh s kokosem. No prostě paráda!
Tento recept jsem si vypůjčila od Kristiny.
Recept je stavěný na dvě dortové formy o průměru 22cm (nebo těsto na půl péct dvakrát). Jelikož jsem takovou neměla poruce, použila jsem 24cm a dala těsto naráz. Dortík je nižší a podstatně horší bylo ho rovně rozřezat. Na chuti to však nic neubralo a aspoň je víc kousků :-)
Na těsto budete potřebovat: (hrnek o objemu 200ml)
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku oleje
4 vajíčka
malá plechovka ananasu na kousky
1 1/4 hrnku hladké mouky
sáček vanilkového cukru
kávová lžička sody
kávová lžička skořice
2-3 větší nahrubo nastrouhané mrkve
Na krém:
2 měkké tvarohy (500g)
1 hrnek cukru moučka
1/4 hrnku másla o pokojové teplotě
kávová lžička vanilké esence
1/2 hrnku strouhaného kokosu
1.Troubu si předehřejeme na 175°C a formu (formy) vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
2.Mrkev očistěte a nastrouhejte, ananas slejte a nakrájejte na kousky.
3.V míse vyšlehejte cukr a vejce do pěny, přidejte olej a opět zašlehejte.
4.Přidejte sypké suroviny: mouku, vanilkový cukr, skořici a sodu.
5.Nakonec přimíchejte mrkev a ananas.
6.Těsto nalejte do formy a pečte asi 45 minut, v jedné větší asi 55minut, ale nejlepší je vyzkoušet test špejlí. Po upečení bude těsto pořád trochu vlhké, ale už se nebude v kusech lepit na špějli.
7.Nechte dorty alespoň půl hodiny vychladnout a nachystejte si náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, máslem, kokosem a vanilkovou esencí.
8.Poskládejte dort tak, že si jedno patro dáte do formy, natřete větší polovinou krému, přiklopíte a pořádně zatlačíte (aby byl krém opravdu i v kraji) a natřete zbytek nahoru. Hotový dort dejte ještě aspoň na hodinu vychladit do lednice.
Pak už jen vychutnávejte a chlubte se přátelům jak mlsáte zdravě jako já :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat