neděle 27. dubna 2014

Italská slast jménem Tiramisu


S Kamčou jsme slavili významný den, a já se tedy rozhodla udělat jako překvapení něco opravdu vynikajícího. Italské Tiramisu je velmi jednoduché, ale dělám ho jen zřídka, protože kdybych se jím cpala pořád, brzo bych byla jako koule. Mám ráda jeho jemnou chuť a taky tradici, která pochází od jeho stvořitelů. Jelikož pravé tiramisu nedrží pořádně tvar (ne jako v českých cukrárnách), udělá se do větší mísy a rodina ho pak jí společně každý svou lžící. Mám velmi ráda všechny pokrmy ,,to share", protože se pak jídlo stává jakousi společenskou či rodinnou událostí. Pokud se ale dělit nechcete, můžete si jej udělat do menších misek nebo pohárů.


Ingredience:

500g Mascarpone
5 vajec
5 lžic cukru krystal
šálek silné černé kávy
2 panáky Amaretta
italské piškoty Savoiardi    

Jako první si oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme je s cukrem. Musíte důkladně, dokud se opravdu cukr nerozpustí. Pak na několik částí přidávejte Mascarpone. Vyplatí se koupit pravé Mascarpone, ne nějaké náhražky. To samé platí i o piškotech. Dnes už naštěstí není problém ani jedno sehnat za celkem přijatelné ceny. V druhé míse si vyšleháme bílkový sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové hmoty.




Připravíme si kávu s Amarettem a v hlubokém talířku namáčíme piškoty 2 vteřiny z každé strany. Vyložíme si jimi připravenou mísu a zalijeme polovinou krému. Dáme další vrstvu piškotů a druhou polovinu krému. Zasypeme kakaem a dáme aspoň na 4 hodiny vychladit do lednice. To je asi nejtěžší část, protože to nesmíte dřív sníst :-D


Tip: druhou řadu piškotů dívejte kolmo na tu spodní, nebude se vám výsledek tak moc rozjíždět.

Žádné komentáře:

Okomentovat