čtvrtek 17. dubna 2014

Velikonoční Mazanec


Velikonoce jsou za dveřmi, barví se vajíčka, plete pomlázka a peče mazanec. Mám ráda jeho vůni při pečení, vláčné těsto, které se rozplývá na jazyku a překvapení v podobě rozinek s kandovaným ovocem. Je výjimečný už tím, že se peče jen zřídka. Já sama ho neměla už několik let, protože většinou odjíždíme na velikonoce pryč, abychom se vyhnuli koledníkům. Letos jsem se ale rozhodla, že ho musím vyzkoušet. Recept jsem si půjčila od Dity P. a hodnotím na jedničku.




Na dva lahodné mazanečky potřebujete:
42g (1 balení) čerstvých kvasnic
150g krupicového cukru
370ml mléka
750g polohrubé mouky + hladká na poprášení těsta
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
3 žloutky
150g rozpuštěného másla
3 lžíce rozinek (můžete předem namočit v rumu), nebo část nahradit kandovaným ovocem
2 lžíce mandlových plátků
1 vejce na potření mazance

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Nejprve si uděláme kvásek z části vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic. Kvasnice do mléka rozdrobíme, spolu s cukrem důkladně rozmícháme a necháme vzejít na teplém místě.

Do velké mísy si prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky, kvásek, vychladlé rozpuštěné máslo a špetku soli.
Těsto napřed vypracujeme vařečkou, poté rukama na vále do hladkého pružného těsta. Dáme do čisté mísy, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou hodinu kynout. Poté do těsta zapracujeme rozinky a necháme kynout další hodinu.


Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a vypracujeme dva bochánky. Ty dáme na plech s pečícím papírem přikryté utěrkou ještě na půl hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 5-10 minut. Poté troubu stáhneme na 150°C a pečeme asi 50 minut. Zhruba polovinu času jsem je pekla přikryté alobalem aby se nespálily, jen na konci jsem je odkryla, aby chytly krásnou barvu.


Doufám, že se vám taky povedou a užijete si tyto krásné svátky zmrtvýchvstání, kdy vstává celá příroda. Stromy, zvířata a lidé taky. Vše je barevné a veselé. O to víc s lahodným mazancem na svátečním stole.

Krásné Velikonoce přeje Kačka + Kamča.




Žádné komentáře:

Okomentovat